86 ОУ "Св. Климент Охридски"
Основно училище в град София, Владая

Идеята се зароди сред учениците от пети клас. Тяхната​​ инициатива беше подета ​​ от всички останали ученици на​​ 86 ОУ. В рамките на сравнително кратко време,​​ две седмици и половина,​​ децата изработиха уникални коледни сувенири. Предучилищната група апликираха коледни картички, първи клас се представиха с автентични коледни сурвачки,​​ Дядо Коледа​​ и други сувенири, втори клас изработиха​​ картички​​ и коледни висулки с копчета, трети клас създадоха голям брой коледни и новогодишни свещници, четвърти клас изваяха от тесто​​ коледни свещници, пети клас с голям ентусиазъм изработиха коледни венци, картички, гривни, ароматни сувенири и сладки, значителен брой малки елхички от шишарки,​​ а​​ шести и седми клас се представиха с уникални сувенири елхички и сурвачки.​​

На 19.12.2015г. пред Читалище „Светлина”, учениците с помощта на абсолютно всички свои учители​​ и родители​​ подредиха благотворителен базар с кулинарен щанд, подготвен също от децата. Под звуците на музика и литературно-музикална програма представена от петокласници, учениците​​ сами разпродадоха своите изработки.

Събраха се​​ 688,50 лв (шестстотин​​ ​​ осемдесет и осем лева и петдесет стотинки)​​ с активното участие на хората от с. Владая, които проявиха голям интерес към събитието и в рамките на много кратко време изкупиха всички сувенири изработени от децата.​​ Тук е мястото да благодарим на многото хора, които се включиха и в инициативата за събиране на дрехи, обувки и играчки за дом „Надежда”, с. Гурково, Ботевград.

Още същият ден група родители закупиха необходимите​​ за децата​​ ​​ лишени от родителски грижи,​​ хранителни продукти,​​ прахосмукачка,​​ олекотени завивки и учебни​​ материали на стойност​​ 670,47 лв (шестстотин и седемдесет лева и четиридесет и седем стотинки). Останалите осемнадесет лева бяха заделени за представителни материали – информационни табла.

На 20.12.2015г. група родители и учители, заедно с директора на 86 ОУ посетиха дом​​ „Надежда” в с. Гурково, Ботевград. Там бяха посрещнати от директора на дома Веса Маркова и всички деца (в момента 14 на брой) заедно с техните учители​​ и целия персонал. Децата​​ бяха приятно изненадани, поискаха да играят с гостите, радваха се и се забавляваха.

Благодарим на всички хора, които ни подкрепиха в тази благородна инициатива!

FacebookTwitterСподели